Zing for Gul! - citron på kryds og tværs...

I Siii aromavand med citronsmag, benyttes aroma fra naturlige citroner - der giver en let, frisk og naturlig citronsmag.

Citronen blev importeret til det danske hof i 1520'erne, men fik først en fremtrædende placering i det danske køkken fra 1700-tallet.
Citronen er en fantastisk alsidig ingrediens, der kan få smagsløgene op af stolen! Den kan benyttes i forretten, hovedretten og desserten. Men har du måske lige prøvet saltsyltede citroner..?

Var det noget, kan du få opskriften her:

Saltsyltede Citroner

 Ingredienser

  •     5 stk citroner (økologiske!)
  •     3 dl groft havsalt (almindelig grov salt kan også bruges)
  •     vand (kun hvis du mangler til at dække citronerne i glasset)

Udstyr

  •     Et sylteglas

Sådan gør du

Skyl dine citroner og tør dem af – læg én citron til side. Skær et kryds i de resterende citroner på langs og skær næsten i bund – det er vigtigt at citronerne stadig hænger sammen.   

Fyld dine citroner med salt og gnid også lidt salt på ydersiden af citronerne.
Læg nu citronerne i et skoldet sylteglas (du finder lige det, du har, der passer bedst i størrelsen). Pres citronerne hårdt når de er i glasset – det er meningen at citronsaften skal presses ud, og citronerne skal ligge meget tæt. Hæld resten af salten henover.   

Tag nu den citron du lagde til side og pres saften fra den ned i glasset. Hvis citronerne er dækket af væde lukker du blot låget nu – hvis ikke, så hælder du lidt mere citronsaft eller kogende vand på toppen, til citronerne er dækkede.   

Opbevar dine saltede citroner i 2 måneder i et mørkt og køligt sted og vend dem et par gange så saltet fordeles, når du husker det – derfra kan de opbevares i køleskab, hvor de kun bliver bedre med tiden.

Halvskrællede citroner dukker pludselig op...

Den kunstfærdigt skrællede citron, der viser sit skinnende kød og svampede skræl, var faktisk en elsket detalje hos hollandske "stilleben"-malere i det 17. århundrede.

Men hvorfor blev citronen mon et sådant signaturelement i genren?

 

 

Det har Mariët Westermann, vicekansler for NYU Abu Dhabi og historiker for hollandsk kunst, såmænd svaret på - (Du kan læse James Langtons opsummerede version).

Eller hvis du da lige skulle ske at have en god times tid at udfylde, så kan du også hygge dig med Westermanns oprindelige forelæsning - der er en tværfaglig historie om citronens udbredelse inden for botanik, havebrug, kunst og handel i det tidlige moderne Europa...og måske nyde en Siii imens...den med smag af citron selvfølgelig...